Influența socială în alegerea carierei

Cariera are un caracter dinamic, aceasta reflectând dinamica vieții personale, profesionale și sociale.

În momentul în care luăm o decizie asupra traseului nostru profesional și călcăm pe acest drum, suntem influențați de mai mulți factori. Unii din acești factori sunt factorii psihosociali: familia, prietenii, școala, cererea pieței forței de muncă etc.

Familia este unul dintre cei mai importanți factori în orientarea carierei, aceasta reprezentând primul cadru de dezvoltare.

Aici dobândim primele deprinderi și obiceiuri, aici se formează personalitatea, valorile și viziunea despre viață. Atitudinea și stilul educativ al părinților influențează încrederea în sine, direcția și măsura ambițiilor. Părinții pot orienta de la început interesele copiilor, pe de o parte prin alegerea jucăriilor, prin aprecierea pozitivă sau negativă a unor activități, iar pe de altă parte prin identificare și imitare. Familia este cea care optează pentru anumite școli, care le oferă tinerilor oportunități de dezvoltare, părinții transmit și expectanțele, așteptările sociale adecvate poziției lor sociale.

Statutul socio-economic joacă un rol important în opțiunea vocațională a tânărului.

Cu toții cunoaștem sentimentul când ne confruntăm cu o decizie și părinții noștri sunt în spatele nostru pentru a ne „ajuta”. S-a dovedit că ponderea influenței părinților asupra copiilor în alegerea carierei este decisivă. Acesta însă nu înseamnă că ceilalți factori nu sunt importanți sau că părinții sunt cei care iau decizia în locul nostru în alegerea carierei. Până la punctul în care părinții și copiii urmăresc aceleași valori și au interese asemănătoare, influența părinților poate fi o îndrumare pozitivă pentru adolescenți. În aceste situații contribuția familiei în procesul de consiliere vocațională poate facilita succesul acestuia.

Problema apare în momentul în care este o incongruență între așteptările părinților și a copiilor.

În aceste situații există posibilitatea ca părinții să forțeze viziunile lor asupra copiilor, sperând ca ei să îndeplinească visele și scopurile lor neîmplinite. Acesta poate conduce la confuzia tânărului, pentru că pe de o parte acesta dorește să se conformeze părinților, însă pe de altă parte, el dorește să calce pe propriul drum, care duce într-o altă direcție decât ceea ce și-au imaginat părinții. Incongruența între așteptările tânărului și a familiei de foarte multe ori conduce la frustrare și la incertitudine, pentru că persoana aflată la alegerea profesiei devine nesigură în propriile interese și valori.

Măsura intervenției părinților depinde de tradiționalitatea și maturitatea în carieră.

În momentul în care familia încearcă să influențeze decizia carierei tânărului, valorile tradiționale ale acestuia poate influența măsura intervenției. Prețuind relațiile ierarhice, tinerii tradiționali simt că ei sunt juniori, iar părinții lor seniori și în acest sens cuvântul părinților are o importanță mai mare. Aceste persoane deseori depind de familiile lor și nu au suficientă încredere în sine pentru a lua o decizie independentă.

Maturitatea în carieră se referă la disponibilitatea unei persoane de a lua decizii corecte în legătură cu profesia aleasă și de a îndeplini sarcini legate de muncă. Persoanele care au maturitatea în carieră scăzută nu sunt angajați de a alege o carieră și din acest motiv sunt ușor influențați.

Influența socială în alegerea carierei este un aspect pe care n-o putem, dar nici nu trebuie s-o evităm. Omul este o ființă socială, deci este normal să-și împărtășească ideile și gândurile celor din jur, care de obicei îi oferă sfaturi. Când ajungem la stadiul de viață în care trebuie să alegem cariera, părinții ne pot oferi îndrumări, pentru că ei au trecut deja prin această perioadă nesigură și plină de întrebări, însă e important să fim conștienți de ceea ce dorim noi să obținem, care sunt interesele noastre și ce valori urmărim. Aceste trăsături pot semăna cu ceea ce urmăresc părinții, dar pot fi total diferite.

Dacă vrei să afli care sunt interesele tale profesionale și valorile importante, ce carieră ți se potrivește, care e drumul tău profesional și cum să iei o decizie în alegerea carierei fiind influențat de cei din jur, consilierea în carieră te poate ajuta.

***Articol scris de psih. Blanka Banyai

Webinar - Interviu 5 aprilie (7)
CCOPA

Satisfacție profesională

Job satisfaction (sau pe limba noastră satisfacția profesională) este un termen foarte mult vehiculat, poate tocmai datorită importanței pe care o are: studiile (Rath &

Mai departe »
CCOPA

Despre (dez)echilibru

Putem găsi nenumărate probleme pe care omul le-a formulat și a încercat să le rezolve de-a lungul timpului. Numeroși gânditori și-au expus interogațiile la loc

Mai departe »

Turist in orașul tău

Deja e vară. Și ce facem noi vara? Ne plimbăm. Vara e pentru vacanțe pline de aventuri, pentru concedii relaxante, vara e momentul în care

Mai departe »