Work/Life Balance – Cum putem obține echilibrul între viața noastră profesională și viața noastră personală?

Și tu simți că uneori te copleșesc sarcinile și nu poți face față? Că munca și sarcinile obligatorii devin tot mai multe și nu ai timp pentru prietenii tăi? Sau invers, viața ta personală e atât de complicată încât nu te poți concentra la muncă? Asta înseamnă că nu ai găsit încă echilibrul între viața ta profesională și cea personală.

La ce se referă conceptul work/life balance?

În lumea modernă munca a devenit mai importantă în viața oamenilor. Studiile arată că angajații sunt preocupați de muncă și în timpul lor liber, sunt suprasolicitați și se gândesc mereu la muncă, aceasta devenind intruzivă și din punct de vedere cognitiv, fapt care duce la o incapacitate de a se implica semnificativ în viața lor personală.

Conceptul work/life balance se referă la rezolvarea acelui conflict, care se regăsește între viața noastră personală (timp liber, familie, prieteni) și carieră. Acesta diferă de la persoană la persoană, însă uneori fiecare dintre noi ne confruntăm cu situații când nu putem face față în ambele domenii. Din această cauză apare un dezechilibru între viața noastră profesională și cea personală, ceea ce provoacă stres și frustrare, care influențează starea de bine. Mai mult, dezechilbrul între carieră și viața personală afectează sănătatea mentală și emoțională, conduce la o satisfacție scăzută la ambele sfere și crește posibilitatea burnout-ului.

Ce putem face pentru a evita această stare? Cum putem obține echilibrul între viața personală și cea profesională?

Echilibrul între viața personală și viața profesională înseamnă ceva diferit pentru fiecare persoană, însă majoritatea oamenilor se confruntă cu incapacitatea de a putea fi eficienți și la locul de muncă și în viața personală. Deci cum putem obține acest echilibru între cele două sfere importante din viața noastră? Răspunsul este simplu: nu putem.

Viața profesională și viața personală sunt atât de împletite, încât nu putem trage o linie între cele două sfere, deci literal vorbind nu este posibil atingerea unui echilibru. Dacă ne uităm la viața noastră personală și la cea profesională ca la două domenii contradictorii, în care trebuie să ne asumăm roluri diferite, niciodată nu vom fi mulțumiți nici de cariera noastră, nici de viața noastră personală, deoarece vom trăi într-o constrângere constantă de a ne conforma. De aceea, ar fi important să tratăm aceste două domenii ca și unul singur, pentru că ambele fac parte din viața noastră. În acest sens nu găsirea echilibrului va fi importantă, ci găsirea nivelului de satisfacție, care să ne mulțumească viața și să ne conducă la plăcere, emoții pozitive și angajament.

Pentru a fi satisfăcuți în viață și pentru a obține o stare de bine, este esențială flexibilitatea cu care ne organizăm și eliminarea limitelor rigide între muncă și viață personală. Aceasta înseamnă de asemenea, prioritizarea sarcinilor, la care intră și sarcinile profesionale și non-profesionale. O metodă eficientă, care ne va putea ajuta să atingem acest lucru este metoda Eisenhower, prin care putem să clasificăm sarcinile în patru părți. În prima parte intră sarcinile importante și urgente, care trebuie imediat duse la îndeplinire. În a doua parte se încadrează sarcinile importante, dar nu atât de urgente, ale căror îndeplinire putem s-o programăm pentru viitorul apropiat. În partea a treia introducem sarcinile urgente, dar neimportante, ale căror îndeplinire o putem delega altcuiva. În partea a patra sunt sarcinile, care nu sunt importante și nici urgente. Clasificându-ne sarcinile, vom avea mai mult timp liber, pentru că ne dăm seama, care sunt sarcinile pe care le avem de îndeplinit și care pot să aștepte.

Timpul liber contribuie la atingerea satisfacției. Uneori toți avem nevoie de o pauză, să intrerupem monotonia zilelor si să ne concentrăm asupra noastră. Pentru a obține acest lucru trebuie să învățăm să spunem NU la anumite sarcini, fie ele legate de muncă sau dinafara muncii. Întreruperea vieții de zi cu zi ne poate ajuta să ne reîncărcăm, ceea ce ne permite să revenim la zilele obișnuite cu mai mult efort și energie.

În concluzie, când vorbim despre echilibrul între viața personală și viața profesională ne referim la satisfacția noastră față de întreaga viață, ceea ce cuprinde cariera, familia, prietenii, timpul liber etc. Pentru a obține această satisfacție e important să fim flexibili, să prioritizăm sarcinile, să ne ocupăm cu ceea ce ne place, ceea ce considerăm util și să creăm timpul nostru.

balance-ged74c0354_1920
CCOPA

Stresul

Probleme în relații, la facultate sau la muncă, schimbări majore în viața noastră, o boală sau un eșec, sunt doar câteva exemple de surse ale

Mai departe »
CCOPA

Vânătoarea de vinovați

”Vreau să merg eu singură pe bordură!”, ”Nu mă ține!”, ”Mă descurc!”, ”Uită-te la mine!! Vezi, merg pe bordură!!” Oare am fost singurul copil pasionat

Mai departe »
CCOPA

Profiluri decizionale

Încă de mici copii avem întrebări legate de profesie: ce vrei să te faci când vei fi mare? Pe măsură ce creștem, ne întâlnim tot

Mai departe »
CCOPA

Comunicarea asertivă

Zilnic purtăm discuții cu oameni, fie față în față, fie în mediul online și ni se poate întâmpla adesea ca cealaltă persoană să nu înțeleagă

Mai departe »