Luarea unei decizii în carieră poate fi pentru mulți o provocare. Fie că suntem la începutul unui parcurs profesional, fie la mijlocul sau sfârșitul acestuia, putem fi puși în fața luării unei decizii importante. În acest proces complex începem să analizăm și poate să explorăm mai multe opțiuni care să ne ajute să luăm o decizie cât mai bună.

 

Poate că am făcut deja o alegere atunci când am ales la ce facultate să mergem, însă, acum, observăm că nu ne place foarte mult ceea ce facem și că avem o altă viziune. Ce factori ne-au îndemnat să facem alegerea inițială? Suntem conștienți de aceștia în luarea unei noi decizii în carieră? Identificarea acelor aspecte în baza cărora luăm decizii ne poate ajuta să ne analizăm mai bine atât pe noi, cât și mediul și să vedem care sunt motivele preferințelor pentru o anumită decizie și nu alta.

Care sunt totuși acei factori care ne influențează alegerile în carieră?

Unul dintre factori este reprezentat de interesele noastre. Acestea se referă la înclinația noastră către un anumit tip de activitate. Zilnic, suntem confruntați cu o diversitate de activități, iar când avem de ales, le preferăm pe unele în detrimentul altora. Unele tipuri de acțiuni se încadrează mai bine în sfera intereselor noastre. Spre exemplu, unii oameni preferă să lucreze cu obiecte, să le manipuleze, iar când vor avea de ales între două acțiuni între care se regăsește și o astfel de activitate, ei vor fi mai înclinați să o aleagă pe cea care e în concordanță cu interesele lor. Descoperirea intereselor noastre ne va ajuta să vedem de ce alegem anumite activități, să analizăm dacă facem într-adevăr ceva ce ne place sau ar trebui să ne orientăm către interesele noastre.

 

Un alt factor este reprezentat de valorile noastre. Acestea stau în spatele multor scopuri pe care le avem. Să ne gândim că avem ca scop în carieră terminarea licenței și înscrierea la un master. De ce vrem să facem asta? Ce vrem să obținem? Dacă mergem în profunzime cu răspunsurile, pentru unii dintre noi e important să terminăm licența ca să ne simțim bine sau poate că după ce facem asta ne vom simți independenți. Aceste finalități din spatele scopurilor sunt valorile care ne îndrumă. Însă, nu mereu ceea ce este important de făcut este o valoare. Când trebuie să luăm o decizie în carieră, este bine să analizăm și valorile noastre legate de muncă. Ce așteptări vrem să ne satisfacă job-ul? Poate căutăm siguranță, unde să știm mereu ce avem de făcut și ce urmează să se întâmple sau căutăm recunoașterea profesională, deoarece e important pentru noi ca ceilalți să ne recunoască munca și meritele.

O altă influență în luarea unei deciziii în carieră vine din partea deprinderilor și abilităților pe care le avem. Este o analiză comparativă pe care o facem adesea atunci când luăm în calcul un loc de muncă. Ne gândim dacă ne vom descurca să îndeplinim sarcinile cerute cu abilitățile pe care le avem deja. În caz contrar, ce deprinderi ar trebui să am, ce abilități ar mai trebui dezvoltate?

Atunci când alegem o facultate, un job sau facem o altă decizie în carieră ne gândim cum va arăta viața noastră făcând acel lucru. Iar uneori chiar ne ghidăm alegerile după stilul de viață pe care ni-l dorim. Dacă ne place să călătorim, vom fi mai înclinați să alegem un job care presupune acest lucru, deoarece ne va aduce satisfacție.

Pentru tine cum arată cariera?

Te așteptăm la Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni să identificăm împreună obstacolele ce pot apărea în luarea unei decizii în carieră și să vedem ce factori ne influențează pe fiecare.

path-4610699_1920
CCOPA

Cariera si valorile

Trăim într-o societate mobilă, în care definiţia unui anumit lucru nu mai este ceva static ci ceva ce-şi modifică încet conturul o dată la câteva

Mai departe »
CCOPA

Profiluri decizionale

Încă de mici copii avem întrebări legate de profesie: ce vrei să te faci când vei fi mare? Pe măsură ce creștem, ne întâlnim tot

Mai departe »
CCOPA

Satisfacție profesională

Job satisfaction (sau pe limba noastră satisfacția profesională) este un termen foarte mult vehiculat, poate tocmai datorită importanței pe care o are: studiile (Rath &

Mai departe »
CCOPA

Despre (dez)echilibru

Putem găsi nenumărate probleme pe care omul le-a formulat și a încercat să le rezolve de-a lungul timpului. Numeroși gânditori și-au expus interogațiile la loc

Mai departe »