Cum stabilim prioritățile

Timpul poate deveni adesea o adevărată problemă. Nu de puține ori ne întrebăm cum ar trebui ne împărțim între viața personală, voluntariat, facultate, serviciu. Deși stabilim planuri, scriem liste nesfârșite cu propriile obiective, simțim totuși că nu putem controla timpul. De ce avem nevoie de priorități? O gestionare ineficientă a priorităților poate să aducă cu sine o viață în care s-au instalat ambiguitatea, stresul, insatisfacția, lipsa de performanță.

Studiile arată că există o relație puternică între conștiinciozitate, ca trăsătură de personalitate și utilizarea unui număr mai mare de strategii eficiente pentru gestionarea timpului. Chiar dacă nu ești printre cei mai conștiincioși, poți să te liniștești. Unele strategii pot fi învățate.

Înainte de a controla timpul, trebuie să știm că timpul este elastic. El se pliază pe alegerile noastre mai adesea. Ar fi incorect să spunem că nu avem timp să facem ceva anume, pentru că adevărul este că nu facem acel lucru pentru că el nu este e o prioritate. Nu am scris raportul pe care ar fi trebuit să îl scriem până aseară? Nu am început cartea faină pe care ne-a recomandat-o profesorul la curs? Nu pentru că nu avem timp, ci pentru că am avut alte priorități. O adevărată dificultate apare atunci când nu știm să prioritizăm, să selectăm. Care sunt cu adevărat activitățile priordiale din viața noastră? Adesea, la sfârșitul anului, facem o listă cu reușitele de pe tot anul, ne declarăm mulțumiți sau nu în funcție de parcursul pe care l-am avut pe toată durata anului. Ei bine, ar fi o idee mult mai bună dacă acea listă am construi-o la începutul anului. Care sunt cele 3-5 lucruri care ar face ca anul tău să fie unul reușit din punct de vedere profesional?

Poate crezi că toate lucrurile din viața ta sunt importante, astfel că nu îți poți restrânge paleta de alegeri doar la 3-5 lucruri. Ai putea încerca să foloști principiul lui Eisenhower. Da. Cel care împarte activitățile în funcție de combinația între ceea ce este urgent și ceea ce este necesar. Activitățile urgente sunt cele care nu mai suferă amânare, cele care trebuie realizate imediat, cât mai repede. Pe de altă parte, activitățile necesare sunt activitățile importante, care sunt în acord cu scopurile noastre de lungă durată, cele care pot fi realizate pe o perioadă mai mare de timp, fără să ne grăbim. Cele două tipuri de activităț pot fi combinate în: activități urgente și necesare, activități urgente, dar nu și necesare, activități necesare, dar nu și urgente, respectiv activități care nu sunt nici urgente și nici necesare. Imagineazăți următoarea situație. Maine ai examen, ai tras de timp până în ultima zi, moment în care ai hotărât că ar fi cazul să te apuci de învățat. Cu toate acestea, mai ai două episoade din ultimul sezon al serialului Friends și ești foarte curios cum o să se încheie toată povestea. Știi că nu ai timp pentru cele două activități. Care crezi că ar fi activitatea urgentă, care nu mai suferă nicidecum amânare? A învăța pentru examenul de mâine este o activitate urgentă (nu suferă amânare) și necesară (este în acord cu scopurile noastre pe termen lung, pentru că ne dorim probabil să terminăm facultatea). A termina serialul ar putea fi o activitate necesară, pentru că ar putea să îți dezvolte cultura, mai ales dacă ești printre iubitorii de seriale. Cu toate acestea, vizionarea serialului nu este o activitate la fel de urgentă ca învățatul pentru examenul de mâine. Astfel de activități se prioritizează în funcție de propriile valori, principii, interese personale. Să ne gândim la o a doua situație în care un prieten drag ne roagă să ridicăm un colet în locul lui cât mai repede cu putință. O astfel de activitate ar putea fi urgentă, dar nu și necesară, deoarece trebuie realizată imediat, chiar dacă nu ne aduce nouă un beneficiu direct. Activitățile care nu sunt necesare și nici urgente sunt principalii distractori. Printre acestea ar putea fi incluse: jocurile video, statul pe facebook, etc.

Dacă ți se pare că încă ai prea multe alegeri, te sfătuim să scapi de opțiunile redundante, obositoare. Analizează fiecare activitate și imagineazăți consecințele fiecăreia pentru a le putea selecționa mai bine. Ce se întâmplă dacă alegi să te antrenezi o oră în plus? Dar dacă te odihnești mai puțin? Dar dacă nu mai mergi în vizită la vechiul tău prieten? Categorizează activitățile în trei domenii de viață: carieră, relațiile cu ceilalți, propria persoană. Uneori ne descurcăm mai bine când avem mai puține alegeri de făcut, și implicit când ne confruntăm cu mai puține categorii.

Într-o săptămână sunt 168 de ore, iar dacă scădem cele 8 ore de lucru și cele 8 ore de somn, rămân 72 de ore în care poți să faci ceea contează pentru tine cu adevărat. Nu uita. Timpul este elastic, el se pliază pe alegerile noastre, astfel că el depinde de cum ne alegem prioritățile și mai puțin suntem noi cei care depindem de timp.

1
CCOPA

Mentorul si cariera

Crezi că un mentor te-ar putea ajuta în alegerea unei cariere? Mentoratul reprezintă un termen pe care îl regăsim cu o prevalență ridicată în diverse

Mai departe »
CCOPA

Cariera si valorile

Trăim într-o societate mobilă, în care definiţia unui anumit lucru nu mai este ceva static ci ceva ce-şi modifică încet conturul o dată la câteva

Mai departe »
CCOPA

Comunicarea asertivă

Zilnic purtăm discuții cu oameni, fie față în față, fie în mediul online și ni se poate întâmpla adesea ca cealaltă persoană să nu înțeleagă

Mai departe »