Adesea, conflictele pot avea consecințe severe asupra noastră sau asupra relației pe care o avem cu ceilalți. Cu siguranță, este o situație inconfortabilă, pe care fiecare alege să o gestioneze diferit. Unii aleg să își impună propriul punct de vedere, alții încearcă să evite dezacordul, acceptând opinia celuilalt fără prea multă rezistență.

Ce este conflictul? Cel mai probabil, l-am trăit sub forma unor dezacorduri, incompatibilități. În funcție de natura conflictelor, ne putem confrunta cu mai multe tipuri de situații, printre care conflicte de proces, conflicte relaționale sau cele legate de sarcină. Conflictele de proces sunt legate de strategie, de modul în care membrii grupului se organizează. Cât de des există dezacorduri cu privire la cine ce ar trebui să facă ceva în grup? Cum ar trebui să împărțim sarcinile? Cine va fi liderul echipei? Astfel de întrebări apar pentru a descoperi modul în care va fi rezolvată sarcina. Un astfel de conflict poate avea efecte controversate asupra performanței grupului, existând posibilitatea ca în anumite cazuri să aducă beneficii, iar în altele existând numai dezavantaje.

De asemenea, conflictele relaționale se referă la incompatibilitățile interpersonale și sunt nerelaționate cu sarcina. Cât de multe neînțelegeri există între membrii grupului în ceea ce privește valorile, principiile fiecăruia? Acest tip de conflict este cu adevărat dăunător, aducând numeroase pagube echipei, printre care: distragerea de la sarcină, reducerea cooperării dintre membrii echipei, creșterea dorinței de răzbunare a membrilor, etc. Pentru a înțelege impactul conflictului relațional, gândiți-vă că doi membri ai echipei se critică constant și reciproc pentru că au naționalități, tradiții și obiceiuri diferite. Astfel, puțină flexibilitate nu ar strica. Încercați să acceptați mai ușor oameni diferiți în preajma voastră și să creați scopuri comune.

De un adevărat ajutor ar fi ca membrii echipei să se centreze mai puțin pe persoană, și mai mult pe comportament. Cu alte cuvinte, data viitoare când ți se pare că altcineva a făcut neanunțat sarcina la care ai lucrat de câteva zile ai putea încerca o altă modalitate de rezolvare a conflictului. În loc să îi zici Ești un prefăcut, ai lucrat pe la spatele meu, ai putea să iei mai întâi o gură de aer și să îî spui Mă deranjează că nu m-ai anunțat că lucrezi la aceeași sarcină cu mine. Aș prefera ca data viitoare să mă anunți din timp, pentru a putea lucra organizat și eficient, pentru a duce la bun sfârșit sarcina echipei.

Pe de altă parte, conflictul de sarcină este centrat pe conținuturi, fiind observat la nivelul diferențelor de idei legate de modul în care fiecare își reprezintă sarcina. Deși poate duce la intenția de a părăsi grupul, un astfel de conflict poate îmbunătăți performanța echipei printr-o implicare mai mare, printr-o procesare mai adâncă a sarcinii. Astfel, poate crește capacitatea de a identifica și de a rezolva probleme. Un astfel de conflict poate ajuta grupul, spre deosebire de celelalte tipuri în care beneficiile sunt chestionabile sau chiar inexistente. Astfel, data viitoare când vei întâmpina o neînțelegere cu colegul de echipă, legată de ce înseamnă sarcina și cum ar putea fi rezolvată, nu te speria. Un astfel de conflict nu ar trebui să fie legat de valorile pe care le are fiecare, ci ar putea să arate interesul fiecăruia pentru a duce la bun sfârșit sarcina. În acest caz, gestionarea conflictului nu implică neapărat aplanarea lui. Notați toate ideile diferite, renunțând la prejudecățile pe care le aveți. Fiți curioși, interesați de opiniile celorlalți.

Prin urmare, impactul conflictului este diferit în viața noastră, poate aduce o serie de tensiuni, însă poate avea beneficii. Uneori este necesara gestionarea lui, alteori este utilă acceptarea faptului că un conflict de sarcină poate ajuta la dezvoltarea echipei.

idea-3085367_1920
CCOPA

Mituri despre carieră

Fiecare dintre noi are o anumită imagine în minte care prinde contur atunci când auzim cuvântul carieră. Unii ne gândim la un loc de muncă,

Mai departe »