Cum aleg profesia care mi se potrivește?

Cercetătorii din domeniul consilierii vocaționale au încercat de-a lungul timpului să găsească metoda optimă pentru a afla cum alegem potrivit profesia noastra, fiind însă influențați și de modul prin care mediul socio-economic și cultural se schimbă constant. Astfel, au concluzionat că pentru secolul nostru, e nevoie de o abordare multidisciplinară, primând abilitațile universal valabile, cu alte cuvinte: abilități ce îți ofera oportunitatea de a te descurca în orice domeniu : adaptabilitatea, reziliența și deschiderea la experiențe noi și dezvoltarea personală, adaptată pentru fiecare persoană. (Savickas, 2009)

Alegerea profesiei este un moment important ce presupune întrepătrunderea a o mulțime de factori individuali și interpersonali. Cercetătorii din domeniu precum Vincent A. Harren arată că pentru a descoperi dacă profesia ta îți este potrivită, ar trebui să te raportezi la idealismul practic (Harren, 1984) și să-ți analizezi talentele și abilitățile înnăscute, tipul de temperament, trăsăturile de personalitate (Super, 1955), rolurile sociale, valorile personale și ce conteaza pentru tine, scopurile și recompensele și mediul de lucru dorit. Chiar dacă pare că alegerea profesiei devine un proces din ce în ce mai complicat, din contră, luând în considerare atât de mulți factori și făcând un mic exercițiu de introspecție, poți vedea cât de multe aspecte se potrivesc în viitoarea ta carieră și vei avea o idee mai clară despre ce îți dorești și despre cum vrei să arate și să continue parcursul tău profesional.

Implicarea în experiențe noi și diverse, învățarea prin experimentare și proiectarea expectanțelor în viitor sunt, de asemenea, metode prin care să consolidezi încrederea în decizia ta profesională (Savickas, 2009). Rămâi realist cu privire la abilitățile tale și testează-le regulat, păstrând în minte faptul că nu toate procesele prin care vei trece vor fi ușoare, oricât de natural ți-ar veni învătarea; fii informat cu ce se întamplă în domeniul ales si despre inovațiile acestuia. Eficiență ridicată s-a demonstrat și la modul în care cei la începutul carierei se raportează la “colegii de breaslă” cu mai multă experiență. Așadar, sunt încurajate internship-urile și alte mecanisme prin care se poate intra în contact cu domeniul ales pentru o imagine cat mai realistă a profesiei încă de la început, important fiind faptul că pe langa obiectul de lucru, contează și mediul, flexibilitatea programului de lucru și oportunitățile de dezvoltare.

Theodora Ștefania Oancea

student anul 2, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB