Care este diferența dintre consiliere psihologică și consiliere vocațională?

Pentru a putea răspunde la această întrebare, mai întâi trebuie să aflăm ce este de fapt consilierea și cum se diferentieaza prin domeniile sale de activare. Consilierea reprezintă procesul prin care o persoană specializată numită consilier oferă suport, într-un cadru metodologic bine definit, unei alte persoane (client), care este astfel sprijinită în adoptarea unor decizii privind propria viață personală și profesională, printr-o abordare holistică, care include aspecte privind stilul de viață, carieră, dezvoltare personală. (Andreea Szilagyi & Mihai Jigău, 2008). Scopul consilierii este de a atinge un echilibru personal și profesional.

În funcție de domeniul de aplicabilitate, consilierea poate fi: psihologică, organizațională, vocațională, suportivă (cazul persoanelor bolnave terminal), pastorală, premaritială, școlară(Contributors to Wikimedia projects, 2013).

Consilierea psihologică este o intervenție psihologică (a) în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale și / sau (b) în scopul prevenției și remiterii problemelor emoționale, cognitive și de comportament(Comisia de psihologie clinică și psihoterapie, 2017). Este centrată pe ceea ce aparține prezentului: acum și aici, este focalizată pe o problema anume, este o intervenție de durata scurtă sau medie, se adresează comportamentelor problematice ale clientului, optimizării capacităților sale de comunicare, cât și altor aspecte bine delimitate. Așadar, consilierea psihologică se concentrează pe îmbunătățirea aspectelor vieții personale și vieții psihice prin diferite metode sau practici care sunt folosite în cadrul ședințelor..

Consilierea vocațională reprezintă setul de servicii elaborate pentru a dezvolta cunoștințele și abilitățile unei persoane având în vedere o vocație specifică care poate fi pusă în practică într-un mod productiv( WorkplaceTesting, 2017). În contextul consilierii, vocația reprezintă o chemare, predispoziție sau un sentiment puternic de potrivire cu o anumită carieră sau ocupație care implică dedicare, angajament și o stare constantă de împlinire, de sens. Vocația reprezintă ceea ce suntem în momentul de față dar și ceea ce putem deveni în viitor, construind în prezent.(http://www.cubestudio.ro, 2018). Așadar consilierea vocațională te poate ajută în procesul de dezvoltare prin direcționarea către o carieră sau un scop care este compatibil cu aspirațiile și capacitățile tale profesionale.

În concluzie, putem spune despre consilierea vocațională că se diferențiază de cea psihologică (și invers) prin orientarea diferită a resurselor personale, axându-se fie pe viață profesională, fie pe cea psihică. Cu toate acestea, ambele tipuri de consiliere contribuie substanțial la performanța studenților și merită a fi luate în considerare în procesul de dezvoltare personală (McKenzie, Murray, Murray & Richelieu, 2015).

Material scris de Ioana Irina Mircescu

Student anul 2, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, secția Psihologi