*** Material redactat de către Bele Andrea, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UBB
Cel puțin o dată am auzit întrebarea ”Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Poate că prima oară am răspuns cu profesii precum ”doctor”, ”veterinar”, ”pompier” sau multe altele. Și totuși, câțiva ani mai târziu, iată că avem probabil alt răspuns. Asta pentru că de-a lungul timpului au intervenit o serie de factori care ne-au influențat alegereile.
Dar care sunt acești factori? Un studiu a pus laolaltă o analiză sistematică a 30 de articole din acest domeniu care explorau factorii intrinseci, extrinseci și interpersonali care ne influențează traseul nostru în carieră, punând accent și pe rolul culturii în decizia noastră. Acești factori vor fi dezvoltați ulterior. Astfel, au întocmit o listă cu acele condiții de care ținem cont atunci când ne căutăm ”jobul visurilor noastre”.
Factori extrinseci
Salariul – Remunerația financiară a fost clasată pe primul loc în cei mai influenți factori de decizie în carieră. Salariul este considerat drept un aspect esențial al vieții, mai ales în rândul tinerilor din comunitățile individualiste (care pun accent pe independența persoanei). Totuși, acest factor nu contează la fel de mult pentru fiecare dintre noi în procesul decizional. Există momente în care salariul este fundamental în viața noastră, pentru că reprezintă singura noastră sursă de venit. Există și momente în care salariul nu este prioritar pe noi, ci dezvoltarea personală. Așadar, salariul poate fi mai mult sau mai puțin important pentru noi, în funcție de circumstanțele în care ne aflăm la un moment dat.
Prestigiul profesional – Fie că recunoaștem sau nu, statutul asociat unui job anume ne poate influența să îl alegem. Este un factor aproximativ la fel de important și motivant ca salariul. Trebuie să ținem cont însă de faptul că nu oricine ia în considerare prestigiul profesional în procesul de decizie al carierei.
Accesibilitatea jobului – Majoritatea dintre noi nu preferăm job-urile care sunt foarte departe de noi, chiar dacă fac parte din domeniile în care vrem să activăm. Astfel, unii dintre noi ajungem să lucrăm la un job care se află în proximitatea noastră, chiar dacă nu o face parte din aria în care am dori să profesăm. Pe de altă parte, sunt persoane care sunt mai motivate să caute job-uri mai puțin accesibile, sau care ar prefera să se mute în altă zonă deoarece sunt într-o etapă în care își propun să facă schimbări mari.
Securitatea jobului – Deși nu este un factor extrinsec frecvent menționat, ne dorim un job cu un înalt grad de securitate, tocmai pentru că ne place să evităm incertitudinea. Mai precis, prin securitate ne referim la posibilitatea de a ne păstra jobul, deci de a nu fi concediați. Nu excludem din discuție nici persoanele care nu preferă un job securizant, deoarece nu consideră acest aspect relevant pentru ele.
Factori instrinseci
Interesele profesionale – Interesele pe care le avem ne influențează mai mult decât credem selecția unei cariere. Cu toții avem un set de aspirații sau hobby-uri spre care tindem și care în cele din urmă ne guvernează alegerile profesionale. Aici putem aminti Teoria lui Holland. Conform acestei teorii, există șase tipuri de personalitate în care se încadrează majoritatea populației: tipul realist, tipul investigativ, tipul artistic, tipul social, tipul antreprenorial și tipul convențional. Descrierea acestor tipuri se regăsește în graficul de mai jos. Oamenii cu acelați tip de personalitate care aleg să lucreze împreună creează un mediu care corespunde tipului lor de personalitate. De exemplu, persoanele artistice vor avea un nivel mai ridicat de succes și satisfacție dacă aleg un job din sfera artistică (cum ar fi, de exemplu, un atelier de pictură). Relația dintre tipurile de personalitate și mediu este sintetizată în Hexagonul lui Holland, ilustrat mai jos.
Auto-eficacitatea – Un factor intrinsec vital – auto-eficacitaea – reprezintă percepția noastră asupra abilității de a influența evenimentele din jurul nostru. Indiferent de factorii care ne motivează sau ghidează în luarea unei decizii, toți își au originea în această credință conform căreia putem face o schimbare prin acțiunile noastre.
Motivație – Motivația reprezintă acel proces care inițiază, ghidează și menține comportamentele noastre orientate spre un scop. Este de două tipuri: intrinsecă și extrinsecă. Motivația extrinsecă apare din exteriorul individului. Include recompense precum bani, prestigiu, recunoaștere etc. Motivația instrinsecă, pe de altă parte, își are sursa în interiorul individului. Datorită ei, ne angajăm în acțiuni nu pentru anumite recompense, ci din pura noastră plăcere pentru acel act.
Oportunități de dezvoltare profesională – Dezvoltarea profesională este esențială pentru a ne asigura că o să ne descurcăm cât mai bine în jobul dorit. Printre aceste oportunități, putem număra: continuarea educației, participarea în organizații profesionale, cercetarea științifică etc.
Factori interpersonali
Influența membrilor din familie – Nu este necunoscut faptul că familia ne conturează alegerile pe care le facem. Mai ales alegerile legate de carieră. Mediul familial ne poate ajuta în găsirea carierei potrivite prin faptul că ne oferă exemple sau sfaturi utile. Însă, familia poate pune și o presiune mare asupra noastră în ceea ce privește această decizie, rezultând în conflicte. Așadar, familia poate fi fie un sprijin, fie un predictor pentru distres și amânarea deciziei.
Profesori și educatori – Îndrumătorii noștri din clasa primară și până la facultate reprezintă modele semnificative în procesul de alegere al carierei. În unele cazuri, sfaturile lor pot fi mai importante decât cele ale părinților/tutorilor, mai ales în cazul în care individul nu are posibilitatea de a apela la familie sau alte surse pentru îndrumare.
Influența prietenilor – Conversațiile și experiențele pe care le avem în cadrul cercului de prieteni pot modela alegerea noastră. Aceștia sunt agenți sociali care au un impact considerabil asupra noastră. Împreună cu ei putem discuta despre opțiuni de cariere spre care ne putem orienta, sau putem participa la evenimente de dezvoltare profesională.
Responsabilități sociale – Așteptările societății nu lipsesc din traseul profesional al indivizilor. Ele sunt omniprezente și au un efect mai mult sau mai puțin resimțit asupra opțiunilor noastre. Trebuie să reținem însă că putem profesa în job-ul dorit, în ciuda așteptărilor celor din jur. Desigur, acești factori nu sunt suficienți pentru a explica modul în care luăm decizii privind cariera. Influențele bioculturale sunt de asemenea parte a procesului de selecție. Mai mult, importanța factorilor este subiectivă și astfel, ei pot sau nu să ne ghideze în alegerea carierei. În concluzie, găsirea carierei potrivite nouă este un proces de lungă durată, presărat cu evenimente neașteptate, succese și eșecuri. Este important să înțelegem ce anume ne conduce spre un anumit job, pentru a ne forma o părere cât mai sinceră și obiectivă asupra deciziilor noastre profesionale.
Surse
Akosah-Twumasi, P et. al. (2018). A systematic review of factors that influence youths career choices—the role of culture. Frontiers in Education (Vol. 3, p. 58). Frontiers.
Bandura, A. (2010). Self‐efficacy. The Corsini encyclopedia of psychology, 1-3.
Buffalo State University of New York. (n.d.). Professional Development Examples. Buffalostate.edu. Preluat din: https://hr.buffalostate.edu/professional-development-examples
Career key. (n.d.). Careerkey.Org. Preluat în Aprilie 4, 2021, din https://www.careerkey.org/fit/personality/hollands-theory-of-career-choice
Cherry, K. (n.d.). What Is Motivation?. Verywellmind.com. Preluat din: https://www.verywellmind.com/what-is-motivation-2795378
Trita, T. A. (2014, Decembrie 5). Hexagonul lui Holland [Grafic]. Carieraplus.Wordpress.Com. Preluat din: https://carieraplus.wordpress.com/2014/12/05/chestionarul-de-interese-profesionale-holland-sub-lupa-partea-i/