Încă de când ai intrat la facultate, poate că ai fost asaltat de numeroase organizații studențești care te invitau să fii voluntar în organizația lor. Sau poate chiar abia așteptai să ajungi la facultate tocmai pentru a face voluntariat. Și poate că ai ales să te implici în diferite asociații sau acțiuni caritabile sau poate că încă te mai gândești asupra acestui lucru.
Te-ai întrebat vreodată cum te poate ajuta voluntariatul în carieră?
Fie că alegi să faci voluntariat într-o organizație studențească din domeniul facultății tale, fie că ești voluntar la evenimente culturale și caritabile, există o serie de aptitudini și competențe pe care ni le putem dezvolta.
Atunci când organizația în care faci voluntariat este în cadrul facultății, vei avea multe oportunități și experiențe în care să îți fie solicitate cunoștințe, competențe în legătură cu domeniul de interest. Iar aceste oportunități îți vor dezvolta mai multe competențe tocmai pentru a putea îndeplini cu succes sarcinile cerute. Unele dintre aceste aptitudini și competențe pe care ți le
vei dezvolta prin voluntariat îți vor fi solicitate în viitoarea carieră.
Gândește-te, spre exemplu, că organizația din cadrul facultății din care faci parte are un proiect nou, iar la cursuri ai auzit vag despre acest domeniu. Aici, vei avea ocazia de a experimenta acest domeniu, de a dezvolta noi abilități și totodată te poate ajuta să te gândești mai bine asupra traseului profesional.
„Mi-ar plăcea să lucrez în acest domeniu? Sunt destul de bun? Ce competențe mai trebuie să îmi dezvolt?”
Pe lângă dezvoltarea profesională, poți avea beneficii pe plan social și personal. Dacă viitoarea carieră este într-un domeniu ce îți solicită să fii sociabil, deschis sau chiar să vorbești în fața unor oameni, iar tu ești o persoană timidă, ce evită de obicei să vorbească în public, voluntariatul poate fi contextul în care să acumulezi și să îți dezvolți abilitățile sociale.
Unele activități de voluntariat pot solicita sarcini care se aseamănă foarte mult cu ceea ce vei face în viitoarea carieră. Spre exemplu, dacă ești student la Pedagogia învățământului primar și preșcolar și faci voluntariat la grădiniță sau la o școală, probabil vei avea multe sarcini pe care le vei întâlni și mai apoi în carieră: pregătirea și susținerea unor activități de dezvoltare intelectuală sau socială. Felul în care te vei descurca cu aceste sarcini, îți va crește încrederea că în viitoarea carieră vei fi capabil să realizezi aceste activități și altele relaționate. Astfel, experiențele de voluntariat îți vor crește nivelul de încredere în sine și în propriile abilități.
Totodată, de multe ori, contextul voluntariatului este asemănător unui loc de muncă în care lucrăm cu oameni diferiți și uneori presupune munca în echipă sau individuală. Mediul de muncă este adesea divers și include anumite provocări. Sarcinile și experiențele de lucru cu alți oameni ne pot pregăti pentru viitoarea carieră.
Adesea, organizațiile de voluntariat includ mulți oameni. Inevitabil, îți vei crea o rețea de cunoștințe la care vei putea apela pentru ajutor în domeniul carierei. Acest “networking” îți va fi de folos atât în pregătirea carierei dorite, cât și după obținerea ei.
Atunci când vrei să te angajezi, dar nu ai încă experiență în acel domeniu, poate fi de ajutor să treci în CV experiențele de voluntariat cât mai detaliat. Angajatorii vor lua în seamă și această perioadă și vor fi interesați de ce activități ai făcut, ce sarcini ai avut și ce abilități ți-ai dezvoltat.
Tu știi care sunt oportunitățile de voluntariat?
Te așteptăm la Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni pentru a vedem împreună cum putem îmbina voluntariatul cu viitoarea carieră.