Gândește-te la un moment în care ai avut încredere să faci un lucru!
Cel mai probabil ai un exemplu în minte și poate ai și un ,,pentru că”:
- Pot să iau examenul la matematică, pentru că am mai reușit o dată.
- Pot să scriu un articol, pentru că am mai redactat niște lucrări asemănătoare în liceu.
- Am încredere că pot lua acel job, pentru că am văzut ce a făcut un prieten ca să reușească.
- Pot să intru în acea asociație, pentru că cineva de acolo mi-a spus că am calitățile necesare.
Tindem adesea să vorbim mult de încrederea în sine: ,,Vreau să am mai multă încredere în mine!”. Ok, încredere să ce? Încredere să spun unui prieten ce mă deranjează, încredere să-mi spun ideile față de echipă, încredere să-mi iau toate examenele, încredere să îmi creez CVul pentru un job. Pentru aceste particularizări avem nevoie de autoeficacitate, deoarece creșterea ei este un mod prin care putem să ne mărim încrederea în sine.
Încrederea în sine reprezintă siguranța că vom realiza un lucru, astfel că prin ea vedem o probabilitate ridicată ca noi să confruntăm anumite situații. Ea este în sine o credință generală despre persoana noastră.
Când vrem să facem un lucru vorbim și de autoeficacitate, fiind credința de tipul ,,pot să”. Spre deosebire de încrederea în sine, autoeficacitatea este specifică, adică orientată către sarcini particulare, precum scrierea Cvului. Autoeficacitatea presupune ca noi să considerăm că avem acele aptitudini/calități necesare ca să facem o acțiune, cum e cea de a ne înscrie la un internship.
Se poate să ai autoeficacitate scăzută pentru a merge pe bicicletă, dar să ai încredere în tine că vei reuși până la urmă chiar dacă acum ,,nu poți să…”.
S-a aflat că auto-eficacitatea se află într-o relație bună cu performanța în activități, astfel că cu cât avem o credință mai mare că dispunem de abilitățile necesare, cu atât perfomanța într-o acțiune va crește. Cu cât va crește performanța, cu atât ne demonstrăm că suntem capabili și ne crește încrederea în noi înșine.
Cum ajută autoeficacitatea?
Ei bine, se cunoaște faptul că persoanele cu auto-eficacitate mai mare într-un domeniu sau o acțiune se disting prin niște calități:
Văd sarcinile dificile ca fiind provocări de a învăța;
Își setează obiective mai provocatoare;
Sunt mai angajate în munca lor;
Arată un efort susținut în fața eșecurilor;
Își revin mai repede după dezamăgiri.
Acum doar imaginează-ți opusul și prin asta se diferențiază cei cu auto-eficacitate mai mică.
Autoeficacitatea nu se formează din relația cu oamenii dragi, ci din feedbackul pozitiv de la ei (de ex: ai prezentat foarte bine, știi să atragi bine publicul), nu din experiențele de zi cu zi, ci din experiențele cu rezultat pozitiv (de ex: ai fost acceptat într-un program de voluntariat). De asemenea, nu se formează doar că vezi pe cineva cum face un lucru, ci că pe acel cineva îl admiri și se aseamănă cu tine (calități, aptitudini, experiențe de viață similare).
Vedem cum ea este învățată, nu ne naștem cu ideea ,,pot să…”, astfel că dacă sunt activități la care nu prea simți că poți, nu te descuraja, deoarece există moduri prin care poți să o crești.
Exersează!
Asta sună foarte comun, dar pe cât de comună este ideea, pe atât de adevărată. Știm că ne ajută SĂ REPETĂM un lucru pentru a-l învăța, dar pe lângă asta ne ajută să vedem că NE IESE cu timpul. Gândul că un lucru ne-a ieșit înainte ne va ajuta să avem încredere că mai putem să o facem o dată;
Setează ce înseamnă reușita pentru tine. fie că vei citi 5 pagini pe zi, fie că vei plăti facturile tu luna asta, stabilește ce este succesul pentru tine. În momentul în care conștientizezi ce e bine din punctul tău de vedere, poți să-ți dai seama mai ușor când un lucru îți iese.
Uită-te la ceilalți!
Privește-i pe cei care reușesc și încearcă să te uiți mai ales la cei cu care te identifici. Dacă simțim că ne asemănăm cu cineva din mai multe puncte de vedere și îl vedem că reușește un lucru pe care ni-l dorim, cresc șansele să ne crească încrederea că o putem face și noi. Cine știe, poate ți-ai mai zis : ,,Dacă o poate face el/ea, cred că pot și eu.”
Gândește-te la un lucru pe care vrei să îl înveți sau la care vrei să te pricepi mai bine. Uită-te la oamenii/personalitățile pe care îi/le știi și vezi un prieten/un profesor/un coleg care are aceleași valori/abilități/experiențe/pasiuni ca tine și care poate face acel lucru.
Cere încurajări!
Ceilalți ne pot convinge uneori că putem face un lucru. Poate un profesor, un prieten sau un părinte ți-a zis cândva că te vede capabil să faci ceva care te sperie și, astfel, ai prins curaj. Este încurajant uneori ca ceilalți să ne vadă capabili.
Când faci un lucru nou sau pe care vrei să îl exersezi, cere-le celor din jur să îți spună ce ai făcut bine și poate ce sfaturi au pentru tine. Prin asta vei vedea ce e bine, ce merită păstrat și ce poți îmbunăți.
Dezvoltarea auto-eficacității poate avea un rol important în ceea ce urmează să faci. Mediul academic, profesional și chiar viața în general vin cu provocări.
Dă frâu liber încercării, iar dacă uneori este puțin mai greu, amintește-ți de cei 3 PAȘI DE MAI SUS.
Până atunci, care este următoarea ta provocare?
Material scris de Otilia Calfa, studetă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației