Crezi că un mentor te-ar putea ajuta în alegerea unei cariere?
Mentoratul reprezintă un termen pe care îl regăsim cu o prevalență ridicată în diverse domenii de activitate, din mediul academic până în cel artistic şi organizaţional. Fie că vorbim despre mentoratul la locul de muncă sau de programe de mentorat adresate tinerilor, acestea presupun o relație unică, bilaterală, marcată de o legătură emoțională între persoana mentorată (engl. mentee) și mentor, în care mentorul oferă ghidaj și oportunități noi de învățare pentru protejat. Termenul de „mentor” provine din opera literară a lui Homer, „Odiseea” în care Mentor apare ca fiind bunul prieten a lui Ulyse, căruia acesta îi încredințează nu doar educația ci și modelarea caracterului fiului său Telemah, pentru a lua cu înțelepciune deciziile potrivite și a-l ajuta în clarificarea scopurilor sale.
Existenţa unui mentor poate facilita procesul decizional privind cariera aleasă, reprezentând o resursă de suport informaţional şi emoţional pentru tânărul dornic de a se orienta spre o carieră. Lipsa informaţiilor sau a unei imagini de ansamblu privind un domeniu specific, precum şi încrederea scăzută privind capacitatea personală de a lua decizii profesionale, pot fi depăşite de către un mentor. Pe acesta îl putem regăsi în rolul unui profesor, a unui coleg mai experimentat, sau a unei persoane luate drept model, din anturajul personal. Un mentor oferă protejatului său cunoaștere, sfaturi, consiliere, provocări și sprijin în încercarea protejatului de a deveni un profesionist în domeniul ales.
Fie că se constituie o relaţie informală de mentorat, sau tânărul se înscrie în cadrul unui program de mentorat structurat şi formal pentru a putea beneficia de suportul unui mentor, compatibilitatea dintre protejat şi mentorul său este elementară. Bazată pe încredere şi suport, relaţia de mentorat poate aduce mari beneficii protejatului, începând din momentul informării cu privire la posibile cariere, continuând pe tot parcursul procesului decizional şi susţinând protejatul pe tot parcursul adaptării la această nouă schimbare pe care o implică alegerea unei cariere. Aşadar, investeşte cu încredere o persoană în rolul de mentor, deoarece aceasta poate deveni un “sponsor” important în dezvoltarea ta profesională şi personală. Acum că ai aflat mai multe despre rolul mentorului şi importanţa sa în alegerea unei cariere, te aşteptăm la CCOPA pentru a descoperi împreună cum poţi folosi aceste informaţii în dezvoltarea traseului profesional.